А чи знали Ви історію появи щоденника?

А  чи знали Ви історію появи щоденника?

Щоденник давно став обов’язковим атрибутом ділової людини. Його не змогли змістити з цих позицій навіть різноманітні електронні пристрої. Ще б пак, адже історія щоденників починається задовго до настання нашої ери: глиняним табличок, знайденим Румунії налічується близько 7500 тисяч років.

 1533888306_shumery_1.jpg

Більш-менш знайомий нам вигляд щоденники набули в середині 17-го століття. У 1650-му році в місті Бергамо було налагоджено виробництво спеціальних блокнотів для щоденних записів. Називалися вони agenda, що в перекладі означало «речі, які потрібно зробити». Бергамо надовго встановив за собою лідерство з виготовлення та продажу цієї вельми корисної і модної «новинки». Потім його комерційну славу розділив Мілан, а щоденник придбав відоме нам назву moleskin, яке переводилося як «чортова шкіра». Назва пішла від матеріалу, який використовували для виготовлення обкладинок щоденників.

 Qb7f06GifDmd10IVov8A.jpg

У 17-му ж столітті наявність щоденника стало асоціюватися з високим статусом його власника. Це обумовлювалося двома причинами: по-перше, якщо людині було що туди записувати, значить, він був діловим. Друга причина полягала в тому, що кожен щоденник був своєрідним витвором мистецтва. Їх прикрашали родовими гербами, інкрустацією і навіть дорогоцінними каменями. Природно, коштувала така робота недешево і той, хто міг її собі дозволити, автоматично потрапляв в розряд успішних «бізнесменів».

 Ludovik.jpg

На Русі, історія щоденників теж вельми багата. У нас було прийнято робити записи про справи насущні. Правда, їх збереглося не надто багато, адже наші предки писали на такому неміцному матеріалі, як береста. Проте, в розпорядженні вчених є різні письмові свідчення, такі як намітки справ, боргові розписки, різні підрахунки і навіть списки покупок. Цікаво, що такі грамоти писали не тільки при княжих дворах, а й звичайні люди, наприклад, купці. А також цікаво, що записи велися не тільки чоловіками. Жінки теж активно брали участь в господарських справах і залишали письмові розпорядження.

 Київська-Русь.jpg

Щоденник в близькому нам варіанті увійшов в моду в кінці 18-го століття стараннями імператриці Катерини Другої. Спочатку вона становила для себе так звані «пам'ятні цидулі» - нотатки про важливі справи державного значення. З її подачі аналогічні записи стали робити і її наближені, що не могло не позначитися на впорядкування життя в державі.

 145013649_4208855_zL0tn9YZHGc.jpg

В даний час щоденник перестав бути чимось ексклюзивним, ними користуються всі, від студентів до бізнесменів. Звичайно, щоденники бувають різні і роблять різне враження. Одна справа накидати список покупок в паперовому блокноті і зовсім інше - витягнути солідний, у шкіряній обкладинці зі стильним тисненням і дорогою ручкою, щоденник.

Діловим людям щоденник просто необхідний. Він дозволяє не тільки записати все, що потрібно зробити, але ще і розставити час і пріоритет завдань. Чим більш структуровані записи, тим більший порядок панує у їхнього власника в голові, це закон тайм-менеджменту.

1657718093_w640_h640_ezhednevnik-biznes-planirovschik.jpg

Крім того, щоденник може служити хорошим корисним подарунком. На обкладинку або зріз можна нанести рекламні дані і подарувати такий «молескін» колегам або партнерам. А якщо зробити на обкладинці і зрізі індивідуальний малюнок, такий щоденник наблизиться по статусу до тих, першим дорогоцінним книгам для записів з Бергамо, і стане особливим подарунком для друга, родича або коханої людини.

 00b614e132a654f74be4c011e9c4d7bf.jpg