Як обрати пензлі для малювання?

Як обрати пензлі для малювання?

Щоб створити художній твір, художнику необхідне хороше полотно, підрамник, а також фарби та пензлі для малювання. Від того, наскільки якісні матеріали та інструменти використовує майстер у своїй роботі, залежить результат творчого процесу, тому потрібно дуже відповідально підходити до вибору всього, що необхідно для малювання.
Всі пензлики складаються з ручки, цоколя і пучка волосся. Від якості останнього залежить, як буде лягати фарба на папір або полотно. Якість всієї конструкції впливає на зручність в роботі, а також на термін служби інструменту.

pic.-2.jpg

ЯК ЗНАЙТИ ЯКІСНІ ПЕНЗЛІ?

Щоб правильно вибрати інструменти для малювання, треба знати, з чого вони виготовляються, а також для якої техніки вони призначені. Наприклад, для гуаші чи акварелі краще взяти пензлик з білки або колонка. Підійде також якісна синтетика. Колонок - унікальний матеріал, який підходить для будь-яких видів живопису, проте має досить високий цінник. Білку вибирають для акварельних фарб, а синтетику - для роботи з акрилом.
Інструменти з поні можуть служити більш доступною заміною дорогим колонку або білку.
Пристосуваннями, виготовленими зі свинячої щетини, користуються при роботі з масляними фарбами.
Пучок з борсука підходить для м'яких видів фарб.
Синтетику не варто купувати для акварелі, але для акрилу вона цілком годяться.
Перш ніж зробити покупку, звертайте увагу на наступні деталі. Матеріал повинен підходити до тих фарб, з якими будете працювати. Ручка інструмента повинна бути гладкою, зручною довжини. Цоколь повинен максимально щільно фіксувати пучок на ручці. Вибирайте цоколь без шва, який буде заважати при роботі. Враховуйте, що для різних творчих завдань потрібні інструменти різної форми і величини.
Дрібні нюанси художник промальовує тонкими пензликами, великі фрагменти - широкими і плоскими. Десь потрібен пучок круглої форми, десь плоскою.
Якою має бути хороша кисть? Власний пучок повинен бути еластичним; після змочування волоски повинні зберігати колишню форму; під час роботи з цоколя ніяких волосків випадати не повинно; волоски скріплені за допомогою клею, який не повинен виходити за рамки обойми. Обов'язково звертайте увагу на ці моменти, щоб придбати  якісні інструменти. 

1936_kak-vybrat-kraski-dlya-riso.jpg 
ЯК КЛАСИФІКУЮТЬСЯ КИСТІ ЗА ФОРМОЮ?
Круглі. Такі інструменти підходять для гуаші, дають можливість акуратно зафарбувати дрібні подробиці картини.
Плоскі. Такі пензлики відрізняються більшою еластичністю, тому ними зафарбовують ділянки з крупним планом, наприклад, ліс, небо, траву. Капсуль такої кисті стискається на кінчику, формуючи плоский пучок. Художники користуються ними, виконуючи міські пейзажі.
Флейц. Це досить широка форма застосовується, коли є необхідність працювати широкими мазками. Застосовується найчастіше для акварелі, рідше - для олійних фарб.
Шрифтові пензлики. Відрізняються круглою формою пучка і збільшеною довжиною. Ними користуються, коли необхідно малювати тонкими лініями. Такими інструментами користуються в графіці.
Лінійні. Аналогічні шрифтовим, але відрізняються коротким волосяним пучком.
Віялові. Це один з різновидів плоского пучка. Свою назву цей інструмент отримав завдяки своїй формі, що нагадує віяло. Їм зручно користуватися, коли треба зменшити контрастність контуру або пом'якшити колірну розтяжку.
Brushtypes.jpg

Вибирайте пензлі для малювання вдумливо, з усією відповідальністю, адже від якості інструменту залежить, наскільки успішним буде результат творчості та натхнення!