Як обрати та які бувають зошити?

Як обрати та які бувають зошити?

Не зважаючи на впровадження діджиталізації у повсякденне життя людини, зошит був та залишається одним із затребуваних товарів.

Зошити... Скільки секретів та дитячих малюнків вони перенесли, що важко й злічити. У більшості зошит асоціюється з шкільними або студентськими роками. Та зошити продовжують використовувати і в повсякденному житті – на роботі для зручності, дома замість записника. Звичайно є ті, хто перейшов на планінг чи скетчбук, та більшість все ж пише в зошиті.
На сьогоднішній день асортимент зошитів досить великий та до їх вибору покупці підходять досить ретельно. А від їх різноманіття перед полицею просто розбігаються очі.
На що варто звернути увагу обираючи зошит?



1. Обкладинка. І тут вже кожен покладається на свій смак та гаманець.
Якщо ви полюбляєте ніжні, не надто яскраві кольори одного тону, тоді вам підійдуть фонові зошити. Такі зошити добре підійдуть для молодших школярів, адже не відволікатимуть увагу. За рахунок простоти обкладинки, фонові зошити є більш бюджетними. Обкладинка в таких зошитах не надто щільна - 80 г/м², тому обов'язково до них потрібно підбирати обкладинки.
фото
Досить популярними є зошити з різними яскравими принтами - героями фільмів, теле-зірками, тваринами, технікою, природою. Серед різноманіття малюнків, кожен знайде свою тематику.
фото

2. Щільність листи зошита.
Всі зошити виготовлені з офсетного паперу, що відрізняється щільністю – 55, 60 та 70г/м². Для учнів молодших класів доречно купувати зошити зі щільними аркушами, адже дітлахи полюбляють ретельно виводити літери та цифри, натискаючи на ручку. Також на щільних аркушах не перебиватиметься чорнило на іншу сторону


3. Білизна аркушів. Зошити мають білизну в межах 85 -100 %;
Одні полюбляють писати на яскраво-білих аркушах, інші - полюбляють колір слонової кості, трохи з сірим відтінком. Але тут уже рішення за кожним з нас та нашими уподобанням. Існує твердження, що надто білі аркуші зошита важко сприймаються дитиною при письмі.


4. Лініювання. Зверніть увагу, що лінії у зошиті повинні бути чіткими, але не занадто яскравими.
Існують такі основні типи лінування:

  •  Клітинка – 5х5мм найпоширеніша в світі та й у нас.
  • Лінія – це горизонтальні лінії, що йдуть через рівні інтервали.
  • Коса лінія поділяється на два типи:
  • З додатковою лінією - використовується для навчання прописних і заголовних букв у молодших класах. Даний тип лінування є основним у молодшій школі.
  • Без додаткової лінії – у школі використовуються рідше.
Поля у всіх зошитах червоного кольору, але з різною яскравістю.


5. Кількість аркушів.

Обирайте зошит залежно від шкільного предмету та призначення - 12,18,24,36,48,60 та 96 аркушів.
6. Кріплення аркушів.

Зверніть увагу на колір скоби та матеріал - вона повинна бути мідна або алюмінієва. Зошит кріпиться на дві скоби, які повинні бути добре затиснутими.

Асортимент шкільних зошитів формують українські виробники, (Школярик, Тетрада, 1вересня, Магік, Yes, Podillia, Бріск, Поліграфіст, Yes Преміум) що виготовляють продукцію відповідно до стандартів. Купуючи зошит, ознайомтеся з інформацією на звороті зошита, де зазначено всі необхідні параметри.


А ви знали, що на одній сторінці в шкільному зошиті в клітинку 1320 повних клітинок (згідно ДСТ 12063-89 та ДСТУ 4736:2007 розмір аркуша - 170х205 мм; за ідеальних умов друку та обрізки на сторінку могло б вміститися 1394 клітинки).

Спогади про шкільні роки живуть в твоїх зошитах. Бережи їх сьогодні, щоб завтра посміхнутися, читаючи їх. Зошиток можна віддати на макулатуру, бо ж збеігти. Наприклад після смерті Жуля Верна залишилася його картотека, що містить понад 20 000 зошитів з відомостями з усіх галузей людських знань.


Оксана Спарадовська, маркетолог