Адаптуємося до навчання разом з дитиною

Адаптуємося до навчання разом з дитиною

Адаптуємось до навчання разом з дитиною

1.       Адаптація батьків:

 - відведіть час для дитини — забезпечте регулярний час для розмов, спільних занять та підтримки у навчальних потребах;

 - проявіть допомогу у навчанні — цікавтеся досягненнями, задавайте питання та допомагайте у вирішенні труднощів;

 - не контролюйте дитину, а проявіть допомогу;

 -  продумайте мотивацію — стимулюйте інтерес до вивчення нового, використовуйте похвалу та нагороди, відзначайте досягнення та маленькі успіхи дитини, підкреслюючи її здібності та потенціал;

 -  розмовляйте та слухайте — обговорюйте шкільні справи, стосунки з однокласниками, друзями, вчителем.

 

2.   Адаптація дитини:

Навички дисциплінованості:

-          проговоріть  з  дитиною  правила  безпечної  поведінки у школі — ті правила і норми, з якими вона зустрілася в школі;

-          дотримання режиму дня, не тільки в будні дні, а й на вихідних та канікулах.

Контакт з вчителем — встановіть  довірчі  стосунки  з  вчителем, надайте інформацію про характер вашої дитини, щоб вчитель мав уявлення , як будувати процес навчання та посприяв в адаптації.

Знайомство з однокласниками. Дитині варто розповісти, що інші можуть відчувати тривогу або радість від навчання. Підготувати її до різних реакцій. Навчити озвучувати свої думки та переживання.

Розвиток інтересів: Заохочуйте дитину до участі у різноманітних позанавчальних заходах, спрямованих на розвиток інтересів та талантів.

Підтримка психологічного комфорту: Надайте дитині можливість висловити свої страхи та тривоги щодо навчання і спільно шукайте рішення. Важливо слухати дитину, виявляти розуміння та підтримку її емоційних потреб у будь-який час, що сприяє розвитку психологічної стійкості та самовпевненості.

Встановлення позитивних ритуалів підтримки, таких як регулярні бесіди про день чи "склянка радості", де кожен вечір дитина може ділитися позитивними моментами дня, сприяє підвищенню емоційного благополуччя та зв'язку в сім'ї.