Основи підготовки дитини до школи

Основи підготовки дитини до школи

 

Життя в ролі батьків є дуже динамічним.

Коли дитина починає з захопленням досліджувати навколишнє середовище, батькам приходить розуміння того, що дитині скоро в школу. До школи потрібно купити канцтовари:  зошити, олівці, ручки, в інтернеті вистачає списків "необхідної канцелярії для першокласника". Але, одних лише канцтоварів буде мало.Для вступу до навчального закладу необхідно підготувати дитину фізично, інтелектуально та соціально-психологічно. Дитина має знати, наприклад, як тримати письмове приладдя, мати фізичний розвиток відповідний до свого віку.

Освітня система вимагатиме вже на початковому етапі самі базові навички письма, читання, рахунку. Соціальні навички та бажання дитини навчатись – є дуже важливими аспектами, без яких процес адаптації дитини до школи може не вдатись. Психологічний настрій, який напряму впливає на майбутні успіхи учня – це також опіка батьків, адже дитина має розуміти, для чого вона йде до школи, як їй себе поводити або спілкуватись з однокласниками. У цій статті ми зібрали поради, які допоможуть батькам підготувати свою дитину до школи не допускаючи багатьох розповсюджених помилок.

В який момент варто починати підготовку?

Рекомендованим періодом для початку домашньої підготовки є вік 3-4 роки. Саме у цьому віці в дитині прокидається інтерес до активного дослідження навколишнього середовища. Щоб цей інтерес зберегти – не навантажуйте дитину, рівень складності навчання варто підвищувати поступово. Проводьте заняття регулярно, в ігровій формі та слідкуйте за часом. Не примушуйте і не сваріть малюка за помилки. Довше 5-10 хвилин дитина навряд чи зможе концентрувати увагу на певному предметі чи явищі. Найцікавішими й легкими темами для дитини є вивчення овочів, фруктів, тварин, геометричних фігур, їх рахування.

Що допоможе спростити процес?

Необхідними для кращого запам’ятовування та сприяння інтересу дитини до навчання є розвивальні, інтерактивні матеріали. Першим етапом навчання, без якого інші етапи починати майже неможливо - є абетка. Адже вивчення усіх літер та звуків є необхідним для подальшого читання за складами віршиків та книжечок.  Книжки з математики, письма та читання випускають з зображенням персонажів казок або мультфільмів для збільшення інтересу. Завдяки дошкам та плакатам з зображенням овочів, фруктів, стає набагато легше підтримувати засвоєння та інтерес дитини до слів і чисел, які ви пишете.

Лише по досягненню 5 років варто поступово збільшувати час занять. Максимум – 40 хвилин. Існує безліч розвивальних ігор для діток віком 5-6 років, завдяки яким процес навчання буде захоплювати. Такі ігри легко знайти в інтернеті. В дитини має бути своє робоче місце, заняття варто починати за розпорядком дня. Це гарно сприятиме дисциплінованості та посидючості дитини.

Які вимоги шкільної програми до першачка?

Для того, щоб дитина впевнено себе почувала пішовши навчатись до школи – їй необхідний певний рівень знань основних дисциплін, а саме:

Українська мова: знання алфавіту напам’ять, розуміння різниці між голосними та приголосними звуками. Письмо простих слів друкованими літерами, вміння обвести звичайні літери за пунктирною лінією. Важливими є вміння читати по складах та переказувати короткі тексти.

Математика: щоб бути готовим до шкільної програми дитина має вміти рахувати від 1 до 20. Здійснювати додавання і віднімання в межах десяти. Знаходити пропущені / повторювані числа. Бажано розуміти чим відрізняються прості геометричні фігури, розрізняти їх.

Знання про навколишній світ: ідучи в школу, дитині буде корисно знати певні види тварин, комах, рослин. Часто батьки не задумуються про необхідність дати дитині розуміння відмінностей між живими і неживими предметами, як називаються пори року, кількість місяців та їх назви, дні тижня та кількість годин на добу – наскільки ці поняття звичні для дорослої людини, настільки ж загадкові для малюка, тому варто докладно розібрати з дитиною ці теми. Наш світ є багатогранним, якщо дитина зацікавлена у вивченні планет, еволюції – її потяг до знань потрібно підтримувати, однолітки точно будуть приємно здивовані знаннями Вашої дитини у таких сферах. Але не слід в такому випадку забувати про базові речі, такі як назви частин тіла людини та тварин, явища природи і чим вони характеризуються. Ще одна важлива тема для проходження з дитиною – це “інформація про себе”. Ім'я, прізвище, по батькові, вік, склад сім’ї та їхні імена, професії. Адреса, номер мобільного телефону, основні правила дорожнього руху.

Існує безліч літератури, яка допоможе дитині покроково і інтерактивно засвоїти вищеперелічені основи.

Фізіологічна підготовка

Вступ до школи – це новий розпорядок дня та умови життя. Такі різкі зміни можуть нашкодити імунітету та викликати певні фізичні проблеми. Але ось декілька порад, які допоможуть легше адаптуватись дитині:

Періодична фізична активність – кожного дня варто активно гратись, робити зарядку і гуляти на свіжому повітрі.

Правильне харчування – варто слідкувати за відповідністю білків, жирів та вуглеводів до віку та ваги малюка. Обмежуйте кількість солодкого та “джанк-фуду” в раціоні.  

Правильний режим сну – дитині необхідно спати приблизно по 8 годин на добу. Прокидатись і засинати варто по розпорядку, щодня в однаковий час.

Сидіння за комп’ютером – варто обмежувати час, який дитина проводить сидячи за комп’ютером, адже це значно підвищує ризик набуття ожиріння та сколіозу.

Інтелектуальна підготовка

Основні аспекти інтелектуальної підготовки, яким потрібно приділити увагу:

Підготовка до першого класу включає розвиток зв’язного мовлення – наявність певного словникового запасу, вміння логічно викласти думки, читання віршів та їх переказ. Це необхідно для кращого розуміння прочитаного в підручниках, без чого процес навчання у школі буде набагато складнішим.

Для розвитку мислення необхідно постійно спілкуватися і показувати малюку оточуючі його предмети та явища. Ці явища варто вміти порівнювати, групувати за загальними ознаками.

Моторика набувається сама завдяки цікавим для дитини розмальовкам, пропису та штрихуванню. Головне – практика. Слідкуйте за зручністю канцелярського приладдя, підбирайте канцтовари, які спеціалізовані під дітей.

На будь-якому уроці від учня потребують уважність, концентрацію та посидючість. Для цього під час підготовки до школи малюку і виділяють окреме робоче місце та створюють розпорядок, за яким йдуть заняття. Якщо цього домашнього розпорядку дотримуватись – у школі з посидючістю проблем не виникатиме.

Деякі дитячі віршики ми пам’ятаємо досі. Вивчення віршів та пісень – це якнайкращий спосіб для тренування пам’яті. Хороша пам’ять у малюка допоможе йому краще сприймати всю інформацію, яку він отримує в школі.

Базова математика та знання про навколишній світ, які були описані у пункті з вимогами від шкільної програми також входять до цього списку.

Аспектів не мало, але це все основи, які діти здатні засвоїти в період з 3-4 років до вступу до школи. Нагадуємо: рівень складності варто підвищувати поступово, займатись регулярно, не примушуйте і не лайте малюка. Дотримання цих правил - неодмінно принесе вам успіх.

Соціальна підготовка

Часто малюків віддають у дитячі садочки, де вони між собою спілкуються, граються і навчаються разом. Соціалізація дитини дозволить їй знайти нових друзів у школі та краще спілкуватись з однолітками та вчителями, вирішувати конфліктні ситуації які виникатимуть під час навчання. Якщо ж дитина не ходила до дитячого садочку, чи не досягла бажаного рівнясоціалізації – пройдіться по таким порадам:

Пропонуйте дитині знайомитись з однолітками на дитячих майданчиках, під час відпочинку.

Навчіть дитину зберігати спокій при великому скупченні людей. Відвідуючи торгові центри, кінотеатри та супермаркети дитина звикає до людних місць і спокійніше їх сприймає.

Навчіть дитину управлінню емоціями. Агресія, гнів та образа – це емоції, які часто підштовхують дітей на негативні вчинки. Поясніть дитині, що неприємні ситуації – це невіддільна частина життя і потрібно використовувати позитивне мислення, щоб з ними впоратись. Допомогти з цим може розбір гіпотетичних ситуацій з дитиною, продумайте план дій та поведінки наперед, щоб дитина могла цим планом керуватись.

Навчіть дитину правильно формулювати свої думки, просити допомоги і головне – адекватно сприймати критику. Зауваження оточуючих людей часто будуть стосуватись результату його роботи або ситуації, а не його особисто. Поставтесь до цього серйозно, адже це прямо впливатиме на самооцінку дитини.

Також самооцінки стосується і помилка, якої допускається великий відсоток батьків – порівнювання з іншими дітьми. Не лайте дитину за погані результати та невдачі, не порівнюйте її з іншими дітьми – це занижує дитині самооцінку і може розвинути в ній синдром відмінника.

Не забувайте хвалити дитину за досягнутий результат. На перших порах є нормальним явищем заохочування дитини на кожному етапі діяльності.

Навчіть дитину основним шкільним навичкам заздалегідь: підіймати руку при постановці запитання, не перебивати інших, слідкувати за своїм зовнішнім виглядом і т.д.

Подальша підтримка дитини

Щоб потяг дитини до знань та перебування у соціумі не згасав – дитину потрібно підтримувати.

Створюйте цікавий простір для підготовки, купуйте іграшки, які позитивно впливають на інтелектуальний та фізичний розвиток дитини. Вибирайте ігри, які стимулюватимуть уяву малюка. Яскраві іграшки на батарейках не допоможуть розвинути уяву, на відміну від пазлів, конструкторів, пластиліну або кінетичного піску. Якщо ж дитина має хобі – не забувайте підігрівати до нього інтерес. Займайтесь разом, запитуйте за щоденні результати, купуйте обладнання та матеріали.

Не допустіть, щоб у дитини з’явився страх до помилок, покарань. Цікавтесь усіма успіхами дитини, особливо у плані навчання та творчості.

Докладіть максимум зусиль зараз для підготовки дитини до школи, адже чим простіше їй буде у процесі навчання – тим самостійніше і впевненіше дитина буде рухатись по шкільній програмі в майбутньому. Дотримуючись наших правил і порад ви неодмінно підготуєте вашу дитину до шкільного навчання!