Презентація книги «Оля» Ольги Саліпи

Презентація книги «Оля» Ольги Саліпи

«Оля» — це художній психологічний роман, у якому головним героєм є Ольга Кобилянська — видатна українська письменниця. Втім, творчої сторони твір майже не торкається. Ольга у книзі постає перед нами звичайною жінкою: зі своїми проблемами, болями, переживаннями та турботами.

IMG_0310.JPG


«Оля» була написана спеціально для престижної літературної нагороди — «Коронація Слова». Щороку журі нагороджує найбільш достойних молодих та досвідчених письменників. Бути номінантом  «Коронації», значить досягнути значних успіхів у творчості. Ольга Саліпа здобула нагороду в номінації «Роман». Книга змагалася за першість в історичному жанрі, хоча авторка зауважила: «Оля» — справжній психологічний  роман. Та, на жаль, такі книги зовсім непопулярні серед публіки. Тому Ользі довелося схитрувати.


Пані Саліпа зізналася: для декого «Оля» стала доволі провокаційним твором. Але вона не могла написати інакше. Всі сцени, присутні в книзі, знаходяться на своєму місці. Тільки такими словами та описами вона бачила свою Олю Кобилянську.


Недарма авторка називає героїню саме «Оля», а не «Ольга». Саме так лагідно називав Кобилянську Осип Маковей — поет, прозаїк, педагог та громадсько-політичний діяч. Він став головним коханням в житті О. Кобилянської. Такий спосіб звернення був обраний навмисне: щоб максимально точно показати констраст: між тою Ольгою, про яку ми звикли читати ще на шкільних уроках та тою Олею, якою Кобилянська була насправді.


В «Олі» не лише яскраво виражена романтична лінія двох літераторів — Кобилянської та Маковея. Серед інших героїв. ми можемо знайти й Лесю Українку. Відомо, що жінки дружили, часто надсилали одна одній листи. В них ділилися власними переживаннями. В них вони були лише Жінками, а не Письменницями.


Незважаючи на оманливу реалістичність твору, О. Саліпа застерігає: віднесіться до книги як саме до художнього твору. Хоч справжні події в ній дійсно присутні, авторка дозволила собі поміркувати над життям Кобилянської у своїй, позбавленій будь-яких рамок, інтерпретації.


Серед слухачів прозвучало доречне запитання: як починають писати свої твори автори? З чого починається перше слово в книзі?

photo_2021-03-12_14-02-28.jpgЗа словами Ольги Саліпи, найскладніше саме на початку. Коли в голові існує лише думка про майбутню книгу, але ще не має сформованого Слова. У випадку з «Олею», початковий етап зайняв всього 2-3 тижні. Допомогло те, що батьки авторки мають вдома повне зібрання творів Кобилянської, а сама вона за освітою філолог-відмінниця. Працюючи над книгою, подорожувала до Львова та Чернівців. Надихалася вулицями та атмосферою міста, бувала в тих самих місцях, де ступала нога Кобилянської. Намагалася зрозуміти можливі думки та вчинки героїні роману. Деякі джерела інформації, часописи,  монографії доводилося перечитувати десятки разів — Ольга Саліпа надто боялася помилитися навіть у гіпотетичній фразі. Каже, головне завдання — зобразити Кобилянську максимально реалістичною особистістю, дарма, що роман художній.


Наприкінці діалогу з читачами авторка зауважила: «Не сваріть Олю за її вчинки. Якщо не згодні з нею, просто згадайте себе у різні роки. Як би ви вчинили, коли вам всього лише 17? А якщо 25? А 40?». Цим вона закликає зрозуміти героїню, полюбити та прийняти її особистість такою, якою вона є — з усіма недоліками та переживаннями.


Презентація книги завершилася традиційною для таких подій автограф-сесією. У фіналі присутні мали змогу придбати книгу, підписати її та сфотографуватися на пам’ять з авторкою.


Команда мережі магазинів «Офіс Центр» ретельно готувалася до події. Ми хвилювалися та дуже сподівалися, що все пройде добре. Хочемо подякувати всім, хто прийшов, особисто Ользі Саліпі та вам, читачу, який читає цей текст. Нам важливі подібні події і ми будемо намагатися організовувати такі зустрічі значно частіше!


IMG_0296.JPG


Роман «Оля» можна придбати в магазинах «Офіс Центр». Тираж твору невеликий. Встигніть купити свою копію!