Як правильно тримати ручку – вчимо дитину правильно

Як правильно тримати ручку – вчимо дитину правильно

Як правильно тримати ручку – вчимо дитину правильно

Діти ростуть не по днях, а по годинах. Особливо швидко час летить для батьків. Ось ще зовсім недавно їхня крихітка вчилася сидіти, ходити, бігати, стрибати, а тепер вона має готуватися до школи. У цій справі головне зрозуміти, як правильно тримати ручку. Тільки розібравшись з цим, можна переходити до самого процесу писання.

Коли навчати?

Поширена думка, що навчати дитину, як правильно тримати ручку або олівець при письмі варто до 5-6 років, коли настане час підготовки до школи. Однак це не зовсім так. Коли малюкові 2,5-3 роки, він вже цілком готовий до того, щоб вперше спробувати правильно взяти олівець і намалювати заповітні лінії та фігури. Адже крихітка береться за малювання, розфарбовування і письмо ще в дитячому садку, звикаючи до певного положення кисті та пальців. Безумовно, відразу зробити захват не вийде, оскільки дрібна моторика руки розвинена недостатньо.

Як відомо, у дівчат та хлопчиків 3-х років велика моторика розвивається набагато швидше, ніж дрібна. Дітям важко взяти дрібні предмети, відщипнути шматочок пластиліну, відірвати клаптик паперу.

Не потрібно сподіватися, що малюк сам зрозуміє, як правильно тримати ручку. Насправді в більшості випадків відбувається зворотне. Якщо спочатку ваш син або дочка бере ручку або олівець неправильно, ця навичка закріплюється, доходить до автоматизму, і в майбутньому доведеться сильно постаратися, щоб перевчити малюка.Через це слід заздалегідь займатися підготовкою.

Чи насправді потрібно вчитися тримати ручку правильно

Тодлери хапають олівці та фломастери як доведеться. Але ближче до 3-х років приблизно половина дітей починає затискати ручку між великим, вказівним і середнім пальцями, адже таке положення надає більше контролю.

У 4-5 років вже варто звернути увагу на те, як чадо тримає її, і допомогти йому сформувати правильний хват, показавши, як правильно тримати ручку. Спосіб утримання ручки важливий з двох причин. Перша – він забезпечує контроль над інструментом, і друга – дозволяє довго писати, не перевантажуючи м'язи кисті та пальців.

Якщо дитина бере ручку якимось незрозумілим і дивним способом, це може вказувати на слабкість м'язів кисті. Недолік стабільності змушує додатково утримувати інструмент іншими пальцями. Наприклад, підтискати великий, охоплювати ручку вказівним або загортати кисть всередину.

До речі, саме це може погано вплинути на швидкість письма і перевантажити м'язи кисті. Щоб уникнути проблем надалі, варто виправити ситуацію якомога швидше, продумати, як навчити дитину тримати ручку.

Способи тримати ручку зручно

Є кілька популярних і функціональних способів, як тримати ручку, які успішно використовуються не тільки дітьми, а й багатьма дорослими:

  1. Динамічний трипод – ручку необхідно затискати між великим і середнім пальцями, а вказівний повинен знаходитися зверху. Безіменний і мізинець при цьому залишаються лежати на столі. Подібний хват дозволяє повністю контролювати інструмент, вважається ідеальним для письма. Все завдяки згуртованій роботі трьох пальців і надійній опорі з двох, що залишилися.
  2. Латеральний трипод – метод чимось нагадує вищевказаний. Різниця тільки в тому, що великий палець треба утримувати в прямому положенні та притискати ручку не кінчиком, а подушечкою першої фаланги. Таким чином тримають інструмент для письма близько чверті дітей. Перевчитися вони можуть тільки під тиском вчителів або батьків.
  3. Квадропод – спосіб має на увазі покласти зверху на ручку вказівний і середній пальці, що стосується безіменного та великого, то вони повинні стискати приналежність з двох сторін.
  4. Латеральний квадропод – передбачається, що ручка притискається подушечкою першої фаланги великого пальця, а вказівний і середній лежать зверху інструменту.

Роздумуючи, як навчити дитину правильно тримати ручку, ви можете випробувати всі методи й потім ґрунтовно вивчити той, який підійшов найкраще.

Рекомендації по навчанню

Як вже стало зрозуміло, є багато варіантів, як правильно тримати ручку. Але якщо вони складно даються, можна спробувати рекомендації від експертів. Звичайно, швидко впоратися з цим завданням не вийде, потрібно запастися терпінням і силами.

Варто спробувати затискати невеликий предмет під пальцями. Робота спрямована на встановлення правильної позиції безіменного пальця і мізинця при письмі. Знадобиться невеликий предмет, який можна зручно затиснути в руці, покласти його під безіменним пальцем і мізинцем дитини та попросити притиснути річ до долоні. Після дати ручку і простежити, щоб учень затиснув її між великим, вказівним і середнім пальцями, не випускаючи тренувальний предмет. Під час письма серветка або кулька обов'язково повинні залишатися в руці.

Навчити, як правильно тримати ручку, можна з використанням спеціальних насадок на ручку. Такий метод допоможе дитині звикнути до положення великого, вказівного та середнього пальців. Допускається поєднувати його з попереднім варіантом.

Вибір приладдя для письма

Для того щоб навчити дитину того, як правильно тримати ручку, варто підібрати зручні вироби для письма. У цій справі може допомогти інтернет-магазин «Офіс Центр». Ви можете запастися всім необхідним і зайнятися каліграфією зі своєю дитиною. В асортименті представлені канцтовари на будь-який смак і колір. Можна знайти шкільне приладдя, інструменти для офісу. У каталозі представлені:

  • письмове приладдя – продаються олівці, маркери, ручки, коректори, стрижні та чорнило;
  • блокноти та щоденники – до уваги покупців планінги, алфавітні та записні книжки, зошити на пружині, щоденники датовані та недатовані;
  • паперова продукція – пропонується придбати канцелярські книги, календарі, бланки та журнали, поштові конверти, теки картонні.

Магазин канцтоварів виставляє на продаж тільки якісні та безпечні вироби. За допомогою продукції ви навчите своє чадо, як правильно тримати ручку. А щоб полегшити процес, рекомендується придбати кращі шкільні товари, які стануть у пригоді школяреві.